Ga naar de startpagina van deze website

Geschiedenis osteopathie


Het ontstaan van osteopathie       
De osteopathie vindt zijn oorsprong in de negentiende eeuw en is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still (1828-1917). Hij combineerde medische kennis met zijn eigen, nieuwe inzichten.
Zo kwam hij tot het inzicht dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging behoren te vertonen en dat verlies van deze beweeglijkheid een nadelige invloed heeft op de gezondheid. Hij ontwikkelde een manier om met zijn handen weefsels met verminderde beweeglijkheid in het lichaam te kunnen opsporen.
Met speciale handelingen herstelde hij de beweeglijkheid, om zo een genezend effect op het lichaam uit te oefenen. Deze behandelwijze was toen al en is nu nog steeds revolutionair omdat het lichaam wordt aangezet tot zelfgenezing op een ogenschijnlijk eenvoudige en subtiele wijze.

Een uitspraak van Still in dit verband is:
"Daar, waar de weefsels goed beweeglijk zijn, krijgt ziekte geen kans."

In 1892 stichtte Still in Kirksville 'The American School of Osteopathie'. Dit was het startsein voor een verdere uitwerking en ontwikkeling van de osteopathie, aanvankelijk in Amerika zelf, en later in meer landen wereldwijd. Momenteel zijn er in Amerika een twintigtal universiteiten die de opleiding osteopathie aanbieden.

In de Verenigde Staten, maar ook Australië, Canada, Frankrijk en Engeland is osteopathie nu een universitaire wetenschappelijke studie en een erkende vorm van geneeskunde in de gezondheidszorg.

Via Engeland en Frankrijk is de osteopathie in Europa bekend geworden, het aantal osteopathieopleidingen groeit, en er komen steeds meer osteopaten in de verschillende Europese landen. Ook in Nederland groeit de bekendheid van het beroep. Er zijn nu zo'n vijfhonderd gediplomeerde osteopaten in ons land.  
In Europa lijkt ook geleidelijk meer erkenning voor het beroep osteopathie te komen. Behalve in Frankrijk en Engeland valt in België osteopathie al een aantal jaren onder de reguliere zorg.


Onze behandelaars

Fysiotherapie

Manuele therapie

Bekkenfysiotherapie

Osteopathie

Secretariaat

Direct contact

Voorletters + naam:

E-mailadres:

Telefoonnummer:

Uw vraag of opmerking:

Adresgegevens

Andromeda
Gezondheidscentrum

Andromeda 4
5505 RM  Veldhoven

Telefoon: 040 - 254 11 54
Fax: 040 - 253 56 77

E-mail: info@andromedagc.nl
Internet: www.andromedagc.nl

Openingstijden Andromeda Gezondheidscentrum:
Maandag 08.00 - 20.30 uur
Dinsdag 08.00 - 18.00 uur
Woensdag 08.00 - 18.00 uur
Donderdag 08.00 - 18.00 uur
Vrijdag 08.00 - 18.00 uur

Voor informatie, het maken van een afspraak of het doorgeven van een bericht, is ons secretariaat of onze telefoonservice op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur telefonisch bereikbaar: 040 - 254 11 54.

Laatste update: woensdag 17 januari 2018
Ontwerp en techniek © 2011-2018 Montay Media