Ga naar de startpagina van deze website

Baby's en kinderen

Osteopathie bij baby’s en kinderen

Een osteopaat kan ook bij kinderen veel klachten verhelpen. De eerste keer dat u met uw kind bij een osteopaat komt, stelt hij of zij veel vragen: over de klacht, maar ook over een eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert hij/zij te achterhalen welk weefsel bij uw kind klachten veroorzaakt en wat de oorzaak hiervan is.
Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De osteopaat onderzoekt welk bewegingsverlies in het lichaam zichzelf niet meer herstelt. Dat doet hij/zij terwijl het kind in zijn of haar ondergoed op de behandeltafel ligt, soms zit en/of staat.

Een osteopaat besteedt veel tijd en energie aan het op het gemak stellen van het kind. Hij of zij vindt het geen probleem als u uw baby helpt zich thuis te voelen door hem tijdens de behandeling te voeden of hem een speentje, een knuffel of een doekje mee te geven. Oudere kinderen kunt u voorbereiden op een bezoek aan de osteopaat door samen met uw kind de site of de folder te lezen. U kunt uw kind vertellen dat de osteopaat aan zijn lichaam zal voelen, maar dat het geen pijn zal
doen.
Als ouder wordt u, indien nodig, zoveel mogelijk betrokken bij de behandeling van uw kind. U houdt bijvoorbeeld direct contact tijdens de behandeling. U leest bijvoorbeeld iets voor, of u laat uw kind wat drinken. 

Tips vóór de behandeling

 • Bereid uw kind voor op alleen maar "lekker liggen".
 • Breng een flesje, de favoriete knuffel, een speentje of wat herkenbaar klein speelgoed mee.
 • Flesvoeding tijdens de behandeling is geen probleem.
 • De aanwezigheid van andere kinderen stoort meestal of leidt onnodig vaak af.
  Daarom verdient het sterke aanbeveling géén andere kinderen mee te brengen!
 • Vaak kunnen kleertjes worden aangehouden, zorg voor gemakkelijk zittende kleren.

Als het onderzoek is afgerond, bespreekt de osteopaat wat hij of zij heeft opgemerkt en stelt een behandelplan op. De behandeling zal bestaan uit één of enkele afspraken. Als u met uw kind bij hem/haar komt, zal de osteopaat met zachte handgrepen lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk maken. Meestal voelt de behandeling prettig aan. Baby's en kinderen worden hierbij niet gemanipuleerd. Na de behandeling duurt het vaak een paar weken voor een volgende afspraak: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.
 

Wanneer naar een osteopaat

Tijdens een bevalling worden grote krachten uitgeoefend op het lichaam van het ongeboren kind. De beweeglijkheid van het lichaampje en de schedel zorgen er in het algemeen voor dat deze krachten goed opgevangen kunnen worden. Maar als de bevalling erg lang heeft geduurd, of als deze juist heel snel is gegaan, dan kan dat gevolgen hebben voor het welzijn van het kind. Ook kunnen klachten ontstaan na een geboorte van een baby in stuitligging, na een vacuümverlossing of een keizersnede.
Een osteopaat kan dan op een zachte manier het lichaam van de baby doen ontspannen en zijn natuurlijke beweeglijkheid teruggeven.

Het is onmogelijk een complete lijst te maken van alle klachten waarmee u met uw baby bij een osteopaat terecht kan. Hieronder vindt u een lijst van de klachten die osteopaten het meest tegenkomen. Staat de klacht van uw kind er niet bij, aarzel dan niet contact met ons op te nemen en vraag of wij iets voor u kunnen  betekenen.

 • Slaapproblemen
 • Problemen met zuigen of slikken
 • Darmkrampjes
 • Langdurig huilen                                   
 • Refluxklachten, moeite met boeren
 • Slaapproblemen
 • Voorkeurshouding
 • Astma
 • Eczeem en allergieën
 • Keel-, neus- en oorproblemen
 • Obstipatie
 • Asymetrie of afgeplatte schedel

Osteopaten werken samen met reguliere geneeskundigen. Dankzij hun opleiding herkennen osteopaten klachten die nader onderzoek vereisen door bijvoorbeeld de huisarts of de specialist. Als het nodig is, verwijst de osteopaat naar hen door.

(Kinder)artsen en consultatiebureaus zijn tot nu toe grotendeels of totaal niet bekend met de mogelijkheden die osteopathie te bieden heeft omdat zij daarmee tijdens hun opleiding en/of nascholingen niet mee van doen hebben gehad. Gelukkig is het wel zo dat wanneer zij ervaringen hebben met de manier van werken van een osteopaat de aanvankelijke scepsis snel kan veranderen. Soms is een afwijzende eerste reactie dan ook begrijpelijk om u of uw kind te beschermen voor ondeskundig handelen, in dit geval helaas door onwetendheid over de geneeswijze osteopathie.   


Onze behandelaars

Fysiotherapie

Manuele therapie

Bekkenfysiotherapie

Osteopathie

Secretariaat

Direct contact

Voorletters + naam:

E-mailadres:

Telefoonnummer:

Uw vraag of opmerking:

Adresgegevens

Andromeda
Gezondheidscentrum

Andromeda 4
5505 RM  Veldhoven

Telefoon: 040 - 254 11 54
Fax: 040 - 253 56 77

E-mail: info@andromedagc.nl
Internet: www.andromedagc.nl

Openingstijden Andromeda Gezondheidscentrum:
Maandag 08.00 - 20.30 uur
Dinsdag 08.00 - 18.00 uur
Woensdag 08.00 - 18.00 uur
Donderdag 08.00 - 18.00 uur
Vrijdag 08.00 - 18.00 uur

Voor informatie, het maken van een afspraak of het doorgeven van een bericht, is ons secretariaat of onze telefoonservice op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur telefonisch bereikbaar: 040 - 254 11 54.

Laatste update: woensdag 17 januari 2018
Ontwerp en techniek © 2011-2018 Montay Media